Baka dig och ditt barn lycklig!

17 december, 2019 | Artiklar

Studie visar att vi mår bra av att baka

Det råder bakyra i fikalandet Sverige med tv-tävlingar för både stora och små.

Det är dock inte konstigt att bakning är populärt. En ny undersökning från Arla visar att vi blir lyckliga av att baka. Samtidigt vet alla föräldrar att förväntan om en mysig bakstund lätt slutar i kaos. Club Creo tipsar om hur du skapar bakglädje med ditt barn.

Vi mår bra av att baka. Det visar Arlas Konditorrapport som undersöker svenskarnas inställning till bakning. Enligt den uppger fyra av tio personer att de blir lyckliga av att knåda i köket och allra bäst mår unga människor ­­– hela 54 procent tycker bakning gör dem lyckliga.

Att baka tillsammans med sitt barn kan vara ett roligt och givande sätt att umgås. När vi jobbar ihop och barnet få pröva på att vispa, kavla och strössla stärks både relationen och barnet självkänsla. Men trots den bästa av intentioner är det långt ifrån alla bakstunder med barn som blir roliga.

Linnéa Seidel driver den prisbelönade matbloggen Linneas skafferi och har gett ut flera bakböcker. Hon bakar gärna med sina söner och berättar att de inte alltid blir som hon tänkt.

– Att baka tillsammans med barn kan vara härligt och roligt och alldeles, alldeles fruktansvärt! De flesta av oss som har barn har väl varit där någon gång. Man tänker att nu tar vi och bakar tillsammans och får en härlig och rolig stund ihop. Och efter ett par minuter är man redo att lämna allt vad föräldraskap och ansvar heter och helt enkelt bara gå ut genom dörren. För om det inte resulterar i att barnen blir hysteriskt osams så tröttnar de mitt i alltihop eller så blir man själv frustrerad för de där bullarna som ska serveras på kalaset nästa vecka garanterat kommer att bli oätbara, skriver Linnéa Seidel på sin blogg.

Så hur gör man för att få till de där sköna bakstunderna tillsammans? Linnéa Seidel och Club Creo har tipsen.

Så bakar du med barn utan kaos

 • Ställ fram handdukar, måttsatser, grytlappar, kastruller, ingredienser och allt annat ni kan behöva. Då blir det lättare att sedan fokusera på barnet och bakningen.
 • Se till att knivar och andra vassa saker är under uppsikt.
 • Ställ fram stadiga pallar och se till att arbetshöjden är bra.
 • Fråga barnen vad de vill baka och välj recept ihop.
 • Läs igenom hela receptet ordentligt innan ni börjar så det inte kräver hela din koncentration under bakningen.
 • Försök att hålla det på en lagom avancerad nivå. Snittkakor, chokladbollar och rulltårta är bra recept att börja med. De är lättbakade och tar inte speciellt lång tid att göra.
 • Håll det på barnens nivå. Vill de göra chokladbollar i form av bajs, låt dem göra det. När de blir mer vana i köket kan ni göra mer avancerade saker.
 • Bestäm att ni ska bjuda in någon vän eller släkting på fika och baka något till fikastunden. Det brukar alltid vara roligare att baka när man har en anledning och barnen blir ofta väldigt stolta när de får bjuda på något som de själva varit med och bakat.
 • Ska du baka till kalas eller något annat lite viktigt kan vara bra att inte baka med barnen. Risken för kaos är stor när man som vuxen känner press att prestera perfekta bullarna samtidigt som baren vill göra sina egna kreationer.

Fakta/Då bakar vi helst

 1. Jul och nyår
 2. Födelsedagar
 3. Advent och lucia
 4. Midsommarafton
 5. Kladdkakans och/eller kanelbullens dag

Fakta/Svenskarnas bakfavoriter

 1. Mjuka kakor, som cup cakes, rulltårta och sockerkaka.
 2. Vetebröd, som kanelbulle.
 3. Kladdkaka

Källa: Arla.

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!