Lär känna ditt barn genom dess teckningar

26 mars, 2019 | Artiklar

Från det första klottret till mer komplicerade konstverk är ditt barns teckningar ett fönster mot deras personlighet och känslor. Här är ledtrådarna som hjälper dig att tolka ditt barns teckningar. 

Blommor, bilar, regnbågar och flygande magiska mackapärer. Att rita är för många barn lika naturligt som att äta och sova. Det är en kreativ lek som genererar dagliga gåvor till många föräldrar. Teckningarna kan också berätta något om ditt barn. För när man inte alltid har ord för det som snurrar inombords, kan ett blankt ark papper vara en viktig kanal för känslor.

Barns teckningar och bildanalys har i över 100 år används av forskare, lärare och psykologer att förstå hur barn upplever sig själva och sin omvärld. Henry Egidius är lärare i psykologi och i Psykologilexikon beskriver han några detaljer som är intressanta när man tolkar ett barns teckningar. Vad är centralt, vad utelämnas, vad görs stort och vad görs smått, vad görs detaljerat och vad görs mer skissartat? Fundera också på hur ditt barn arbetar med teckningen, vad kommer först och sist och i vilken ordning tar bildens olika delar form?

Men går det att mer exakt tolka barns teckningar?

Ja, svarar många forskare.

Enligt tidningen Utforska sinnet används följande ledtrådar vid analyser av barns familjeteckningar.

  • Storlek och plats: stora teckningar kan betyda säkerhet. Små figurer som är fast i ett hörn kan betyda rädsla och osäkerhet.
  • Kurvor och raka linjer: teckningar med vinklar och kurvor kan visa energi och mognad. Teckningar med få former och/eller stereotypiska eller grova figurer kan visa å andra sidan tyda på omognad och hämningar.
  • Ordning och avstånd: barn ritar vanligtvis den person som hen känner sig närmst emotionellt. En annan viktig detalj är avståndet som barnet lämnar mellan personer.

Bildanalys är dock igen exakt vetenskap. Det används ofta i terapeutiska sammanhang tillsammans med andra metoder och bidrar till en helhetsbild. Att teckna och uttrycka sig kreativt är ett viktigt verktyg för många barn – både för att utforska sin omgivning och berätta om sig själv.

“Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn.”

– Pablo Picasso

Barns teckningar i olika åldrar

1 år: Klotter

Barnen har inte ännu förmåga eller avsikt att representera former, figurer eller föremål i sina teckningar.

2–3 år: Huvudfotingar

Nu formar barnen cirkelliknande figurer som ska föreställa solar eller människor. Cirklarna kan förses med streck som ska föreställa ben, så kallade huvudfotingar.

4 år: Scener

Ritar hus i form av fyrkanter. Tillsammans med en sol och några människor åstadkommer de på det sättet en hel scen, en tavla. Nästa figur är trekanten som kan användas för att rita kjolar, båtar eller hustak.

Skolåldern: Avbildningar

Nu börjar barnen anpassa sig till de motiv och sätt att avbilda som finns i deras egen miljö.

Källa: Psykologilexikon

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!