Ditt barns förmåga att lära sig nya saker påverkas av hur väl finmotoriken fungerar. Det visar banbrytande forskning av den svenska forskaren Janna Gottwald.
Att pyssla, klippa och klistra är inte bara bra för kreativiteten och finmotoriken − det påverkar också inlärningsförmågan. I en internationellt uppmärksammad studie vid Upsala universitet visar banbrytande forskning att barn med bra motorik har bättre inlärningsförmåga än barn med sämre motorik.
Det är den svenska forskaren Janna Gottwald som genomfört en stor studie, som en del av sin doktorsavhandling, med 70 barn. I projektet fick barnen fyra uppgifter, en som testade deras motorik och tre som testade deras kognitiva funktioner.
− Resultatet visar på tydliga tecken att det finns ett förhållande mellan motorisk kontroll och intellektuella funktioner, säger Janna Gottwald i en intervju till tidningen Förskolan.
Hon menar att den ena funktionen styr den andra.
– Jag kan inte säga säkert om det är motoriken som styr de kognitiva färdigheterna, eller tvärtom, men jag tror att det är så eftersom motoriken utvecklas före det kognitiva.
Janna Gottwald kopplar studiens resultat till den tvärvetenskapliga teorin ”the body shapes the mind”. Teorin handlar, precis som det låter, om att kroppen är med och formar våra kognitiva förmågor, som till exempel att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Teorin och Gottwalds forskning visar att god motorik skulle kunna förbättra vår inlärningsförmåga.
Med motorisk utveckling avser Janna Gottwald finmotorik. Det vill säga de rörelser och koordinationer som krävs bland annat när vi pysslar. Att klippa och klistra är med andra ord inte bara roligt och utvecklande för barns finmotorik – det kan också förbättra inlärningsförmågan.