Forskare varnar: svenskar måste skära ner på barnens skärmtid

6 juli, 2022 | Artiklar

Sverige är det enda landet i världen som uppmuntrar skärmtid och digitala verktyg för yngre barn på skoltid – ett rejält steg i fel riktning enligt tio svenska forskare.

Skärmtid kommer i flera olika former som tv, datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Nu kritiserar tio svenska forskare Folkhälsomyndigheten för deras brist på rekommendationer av skärmtid för små barn.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att det skall vara nolltolerans för skärmtid mot barn under två år, något som Folkhälsomyndigheten väljer att ignorera. Svenska skolans digitalisering saknar konsekvensanalys och medicinsk konsultation, och är numera det enda landet som saknar rekommendationer för barnens skärmtid.

Uppmuntrandet av skärmtider och digitala verktyg för förskolebarn kommer påverka barnens inlärningsförmåga på flera olika sätt.

Barnens första två år är en känslig period och är väldigt avgörande för hjärnans grundläggande funktioner. Skärmtid i tidig ålder kan exempelvis orsaka sämre språkutveckling, samt brist på kommunikationsförmåga då barn lär sig som bäst genom att interagera med människor i deras fysiska omgivning. Forskarna har även pekat ut andra problem som har mer långsiktiga konsekvenser vid användning av digitala medier i tidig ålder, exempelvis fetma och närsynthet.

I dagsläget är det i princip omöjligt att undvika den digitala närvaron, men även när barnet fyllt två och kan introduceras till digitala användningar bör det fortfarande finnas tydliga gränser:

1. Sätt mål på vad som skall göras innan skärmtiden. Till exempel städa sitt rum, träna eller göra klart läxorna. Detta lär barnet att ta ansvar och planera med framförhållning.

2. Sätt riktlinjer på hur mycket skärmtid de skall få och vad som får visas på skärmen. Skall de få möjlighet till skärmtid alla dagar i veckan? Får de extra skärmtid om de diskar, putsar fönster, skottar uppfarten eller generellt sätt hjälper till i hemmet?

3. Övervaka skärmtiden. Ställ in föräldrakontroll för att begränsa vissa sidor och följ historiken av barnens användning. Skulle det bli tjafs om förlängning när skärmtiden är slut kan ni stänga av internet när tiden har gått ut.

Att pyssla är ett roligt att lärorikt alternativ till barnens rastlöshet vilket även förbättrar deras kreativa initiativförmåga, och viktigast av allt, det skär ner på deras skärmtid. I vår nya webbshop hittar du över 6,000 olika produkter för att bygga den perfekta pysselhörnan i hemmet.

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!