”Hur var skolan idag?” ”Bra.” ”Var utflykten rolig?” ”Ja”. ”Hur var maten” ”Dålig”. Känner du igen dialogen? Ibland är det omöjligt att få till ett samtal med sitt barn. Men när vi går in i en skapande bubbla och händerna får arbeta kommer orden ofta naturligt. Pyssel skapar samtal.
De flesta föräldrar har mött de där korta svaren på frågan om hur dagen varit. Det är inte alltid lätt för ett barn att formulera eller beskriva sina känslor och sin vardag.
Samtidigt visar forskning att det är viktigt för barns utveckling och självkänsla att prata och berätta. Inte minst vill ju vi föräldrar få en inblick i våra barns liv. Där kan pyssel vara ett hjälpmedel.
I Skåne satsar man på pyssel i svenska undervisningen för invandare och i Stockholm finns samtalsgrupper om svåra ämnen för unga där man pysslar. Att arbeta med händerna stimulerar till samtal. Det vet de flesta av oss som någon gång suttit med en stickning eller lagat mat ihop med andra.
I Lund bor familjen Bolmsjö och där är pyssel inget man bara ägnar sig åt i juletid, utan ett självklart inslag i vardagen. Förutom att det är ett sätt att samlas och umgås som familj berättar mamma Clara att det öppnar upp till samtal med barnen Majken och Sigge. Pysslandet blir ett naturligt sätt att komma nära varandra.
– När du har saker för händerna är det mycket lättare att prata. Du behöver inte ha ögonkontakt hela tiden. Är det jobbigt kan du alltid gömma dig bakom händerna och blir det tyst kan du prata om det du eller de andra pysslar med”, säger hon till Sydsvenskan.
Så nästa gång du vill ha mer en en-ords-meningar till svar kan det vara en bra att vänta med att fråga hur dagen varit tills du och ditt barn landat tryggt i en skapande pysselbubbla.