Skogen – ett välsorterat materialförråd

10 juli, 2019 | Artiklar

Sommaren skapar tillfällen att umgås och pyssla ihop. Varma dagarna med lek utomhus bjuder på helt nya pysselmaterial. Club Creo har tidigare tipsat om hur du förvandlar strandens sand till skulpturer. Nu lättar vi på dörren till skogens materialförråd.

Torkade höstlöv på ett vitt A4-papper eller tandpetare i kottar. De flesta av oss minns barndomens pyssel av skogens material. Tyvärr kanske det inte gäller för nästa generation. Inte i lika stor utsträckning i alla fall. För flera studier visar att barn vistas mycket mindre i naturen idag. Sommarlovet är ett bra tillfälle att ändra på det och pyssel är ett utmärkt lockbete. För skogens materialförråd innehåller alla former och färger. Kan du dessutom tillföra några klassiska pysselingredienser som plastögon, piprensare och lera går det att lyfta skogspysslet till helt nya nivåer än torkade löv och kottar med tandpetare.

Två varianter av skogpyssel som går att variera i det oändliga är konstverk och figurer.

Egna konstverk kan bli födelsedagspresenter, julklappar eller pryda väggen där hemma. Kombinationen av olika material skapar personliga verk. Här är några exempel på material och metoder:

LÖVTRYCK. Måla färska löv i varierade färger och gör avtryck på papper. Du kan också använda löven som schabloner genom att fästa dem försiktigt på pappret och måla runt omkring eller skvätta färg med en gammal tandborste. När du tar bort löven finns dess konturer kvar.

PINNRAMAR. Med hjälp av olika typer av pinnar som du klistrar runt ditt verk ger du det en fin inramning.

SOLFÅNGARE. På ett tonat papper fäster du löv, snäckor, små kvistar och andra vackra ting från skogen. Rama in pappret och häng ramen i fönstret. När solen skiner genom verket bildas det skuggor och mönster av föremålen på pappret.

Ett annat skogpyssel som det hela tiden går att hitta nya varianter på är figurer. Bara fantasin sätter gränser. Figurerna kan även bli kära kompisar och leda till många lekar. Här är några förslag:

LÖVDOCKOR. Plocka löv och klistra fast överst på en tom toapappersrulle så att halva sticker upp över rullen. Lövets form bildar ett ansikte. Nu är det bara att ge din lövdocka en personlighet med ögon, näsa och mun. Kanske blir en tygbit en scarfs och piprensare händer. Med hjälp av glitter och färgpennor kan dockan till exempel få en snygg kavaj. 

STENSPINDLAR. Använd kottar, kastanjer eller stenar som kropp och klistra på piprensare som ben. Klistra på plastögon och måla sedan kroppen precis så som du vill att din spindel ska se ut.

LERIGELKOTTAR.  Plocka ovala, täta kottar. Med hjälp av lufttorkande lera formar du en långsmal nos på den smala sidan av kotten. Du kan även göra små tassar av leran och öron. När den torkat kan du sätta på plastögon och måla om du vill. Genom att kombinera lera och kottar kan man göra många olika djur.

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!