Första advent står runt hörnet och många av oss kanske passar på att plocka fram julpyntet i samband med just första adventshelgen. Har du inte redan julpyntat hemmet kommer här sju tips på enkla sätt att skapa det där extra julmyset, med ganska små medel.
1. Sätt din egen prägel i färg
Julen måste inte vara skrikröd. En röd detalj i form av stearinljus, en filt eller en prydnadstomte blandat med minimalistiska färger är ett alternativ, men du kan också välja att gå helt mot grönt, vitt eller beige till exempel. Här kan du helt bestämma om du vill gå åt det mer minimalistiska hållet eller gå all in på det röda jultemat.
2. Adventsstjärnan
Julstjärnan är ju klassisk och en självklarhet för många av oss i julhemmen. Tänk på att anpassa storleken på adventsstjärnan efter hur stort ditt fönster är. Ett vanligt misstag är att köpa en för stor stjärna som tar över inredningen i resten av hemmet, och dessutom blockerar ljusinsläppet under dagen. Tänk på vilket färgspår du valt i resten av ditt julpynt och matcha stjärnan.
3. Skapa egna juldekorationer
Att skapa eget gör dekorationerna personliga och du kan anpassa precis som du vill, och som den pysselklubb vi är, förespråkar vi givetvis DIY! Perfekt aktivitet för hela familjen dessutom.
Exempel på dekorationer du kan skapa är t.ex stjärnor av natursnöre, egen adventsljusstake med hjälp av små glasskålar/glasburkar, blockljus och lite mossa eller varför inte göra din egen julkrans?
Om du vill ha fler tips på eget julpyssel hittar du det här.
4. Ljusslingor
Det är nog få saker som skapar mysstämning i hemmet på samma sätt som ljusslingor gör. Häng upp på väggen, vira runt gardinstången eller fäst runt en dörr till exempel. Bara fantasin sätter stopp på ljusmyset till jul!
5. Julgranen
Om du inte vill ha en plastgran finns det ju alltid möjlighet att köpa en gran på många platser. Men om du hellre hugger en egen men inte själv har skog finns det vissa platser som har julgransodlingar där ni själva hugger granen. Detta är på vissa platser billigare än att köpa en redan fälld gran. Men tänk på att inte ställa in granen för tidigt, hur lockande det än må vara.
6. Ta hand om granen
Det finns två tumregler för att få granen att hålla till jul, och det är att göra en ny snittyta i granen och att vattna den regelbundet. Granen får aldrig stå utan vatten.
En annan sak som är bra att tänka på är att inte ta granen direkt in i lägenheten eller huset från vinterkylan. Det är bra för granen att stå i ett förråd eller garage innan den tas in i inomhusvärmen, om du har möjlighet. Ett alternativ är annars att ställa den i en spann med ljummet vatten. När man minskar temperaturomställningen granen utsätts för håller den längre. Ju kallare det är ute, desto viktigare är detta steg!
7. Skippa granen?
Är du hellre utan gran i år? Låt inte julgransdekorationerna samla damm för det. Kör på ett mer minimalistiskt alternativ och häng upp några av julgranskulorna på kvistar i en vas istället.