Zeven leuke autospelletjes voor het hele gezin

19 april, 2021 | Artikelen

Tijd voor een wat langere autorit met het gezin? Waar je ook je heengaat, er zijn leuke manieren om verveling en “Zijn we er nou nog niet?” te vermijden. We hebben hier zeven spelletjes bij elkaar gebracht die de autorit voor iedereen leuker maken en die bovendien voor een schermpauze zorgen!

1. Het alfabetspel

Van dit spel bestaan verschillende varianten. Voor de kleintjes is een alfabetverhaal waarmee ze tegelijkertijd het alfabet leren, misschien het leukst. De persoon die begint, zegt een woord dat met een A begint, de volgende een woord met een B en de derde een woord met een C enz. Samen proberen de deelnemers met behulp van die woorden een verhaaltje te maken.
Bijvoorbeeld: Aapjes Bekijken Citroenen, enz.

Voor de wat oudere kinderen (en de liefhebbers van wedstrijden) kan het bijvoorbeeld gaan om steden of landen in alfabetische volgorde. Wie aan de beurt is en geen antwoord weet, valt uit. Aan het eind is er maar één winnaar over. Het kan een goed idee zijn om af te spreken hoe lang iemand mag nadenken voordat hij/zij uit is, bijvoorbeeld vijf seconden.
Voorbeeld: Amsterdam, Brussel, Curaçao, Dublin enz. Moeilijk maar leuk!

2. Woordketting

Een wat makkelijker variant van het alfabetspel is om binnen een categorie een woordenketting te maken. Spreek een categorie af, bijvoorbeeld dieren, fruit, sport of steden, en ook wie mag beginnen. De persoon die begint zegt een woord in de afgesproken categorie en wie daarna aan de beurt is, moet dan een ander woord zeggen dat begint met de laatste letter van het vorige woord.
Voorbeeld: Categorie dieren. Paard – Damhert – Tijger – Ree- Egel enz.

3. Aan wie denk ik?

Voor dit spelletje heb je een beetje aanleg voor detectivewerk nodig. Je moet de juiste vragen stellen om zo snel mogelijk het antwoord te vinden op de vraag: “Aan wie denk ik?” Een van jullie denkt in stilte aan een bekend persoon. De anderen in de auto moeten daarna ieder op hun beurt aan deze persoon een ja-nee-vraag stellen. Bijvoorbeeld “Is het een man?” “Is hij/zij onder de 40?” enzovoort. Het spel gaat door tot iemand het juiste antwoord geeft.

vem där lek

4. Zo moet het klinken

Hebben jullie genoeg van steeds maar dezelfde nummer van de speellijst horen? Zet de autoradio uit en laat het gezin zelf zingen! Een persoon wordt als spelleider aangewezen en kiest een woord, bijvoorbeeld “bloem”. De deelnemer die het eerst een bestaand nummer begint te zingen met het woord “bloem” in de tekst, krijgt een punt. Enzovoort.

5. Autokaraoke

Hiervoor heb je alleen een telefoon en een koptelefoon nodig om dolle pret te garanderen. Kies een persoon die moet beginnen. Die persoon zet de koptelefoon op en kiest op de telefoon een nummer (of laat het toeval een nummer kiezen). De persoon met de koptelefoon moet, zo goed en zo kwaad als het gaat, met de muziek mee beginnen te zingen en de anderen in de auto moeten raden welk nummer wordt afgespeeld. Als je dit toch al lastige spel nog iets moeilijker wilt maken, kun je de regels zo maken dat de woorden niet mogen worden meegezongen, maar dat alleen de melodie mag worden meegeneuried.

6. Met andere woorden

Dit is een bestaand populair gezelschapsspel dat je ook uitstekend in de auto kunt spelen. Je hebt nodig: een pen, papier en iets om de papiertjes in te leggen, bijvoorbeeld een zakje of een pet. Alle deelnemers schrijven verschillende woorden op papiertjes, die ze dan opgevouwen in het zakje of de pet leggen. Om beurten moeten de deelnemers daarna een papiertje trekken en het woord omschrijven dat op het papier staat, tot iemand het woord raadt. Degene die het eerst het woord raadt, krijgt een punt en de beurt gaat naar de volgende.
Voorbeeld: Het woord op het papiertje is “Slang”. De omschrijving kan zijn “Een kronkelend dier dat giftig kan zijn”. Enzovoort.

7. Raadsels!

Als jullie genoeg hebben van de spelregels, kunnen jullie altijd de tijd verdrijven met lastige raadsels! Hier zijn een paar raadsels die voor groot en klein geschikt kunnen zijn.

Wanneer mag je tegen je verjaarscadeau schoppen?
Antwoord: Als het een voetbal is

Wat gaat omhoog en omlaag zonder te bewegen?
Antwoord: De trap

Welke pop zie je nooit in de zomer?
Antwoord: Een sneeuwpop

Wat loopt almaar door maar komt nooit aan?
Antwoord: De klok

Wat is van jou, maar wordt door je vrienden meer gebruikt dan door jou?
Antwoord: Je naam

Hoe lang slaapt de ezel ’s nachts?
Antwoord: Tot hij wakker wordt

Veel mensen hebben me gehoord, maar niemand heeft me gezien.
Ik geef nooit antwoord zonder dat iemand eerst met mij heeft gepraat. Wie ben ik?
Antwoord: De echo

Een echtpaar had 9 kinderen, waarvan de helft uit jongens bestond. Hoe kon dat?
Antwoord: Het waren allemaal jongens

Op welke vraag kun je nooit “Ja” antwoorden zonder oneerlijk te zijn?
Antwoord: Slaap je?

Hoe ver kun je het bos inrennen?
Antwoord: Tot het midden, want daarna ren je er weer uit

Aan welke kant van het schaap zit de meeste wol?
Antwoord: Aan de buitenkant

Enkele van onze leuke speelgoeddozen

Nog geen lid van onze knutselclub?

Dan vinden wij natuurlijk dat je het moet proberen! Je krijgt leuk en creatief werk voor je kind - direct thuis.

Probeer ons welkomstpakket voor slechts 59 kr!

Het pakket bevat de populaire klei Silk Clay - waar alle kinderen dol op zijn!