Sju roliga billekar för hela familjen

5 april, 2023 | Artiklar

Dags för en lite längre bilresa med familjen? Oavsett vart det bär av är det relativt lätt att förhindra uttråkning och ”är vi framme snaaaart?”. Här har vi samlat sju lekar som gör bilresan roligare för hela familjen och som också innebär en paus i skärmtiden!

1. Alfabetsleken

Den här leken finns det lite olika varianter av. För de små barnen kan det vara roligast med en alfabetberättelse där de samtidigt också lär sig alfabetet. En person börjar med att säga ett ord på A, nästa person ett ord på B och tredje personen ett ord på C där ni tillsammans ska försöka skapa en berättelse med orden. Exempel: Abborren Började Cykla, o.s.v.

För de lite större barnen, (och de tävlingsinriktade) kan leken gå ut på att man ska säga exempelvis städer eller länder i alfabetisk ordning där den som inte kan svara på sin tur åker ut. Till slut är det en vinnare kvar. Det kan vara bra att etablera hur lång betänketid man ska få innan man åker ut, till exempel fem sekunder. Exempel: Amsterdam, Borås, Como, Dublin o.s.v. Svårt men roligt!

2. Ordkedjan

En lite lättare variant på den sista alfabetsleken ovan är att skapa en ordkedja inom en kategori. Kom överens om en kategori, till exempel djur, frukter, sport eller städer och vem som ska börja. Den som är först ut säger ett ord i kategorin och nästa person på tur ska då säga ett annat ord som börjar på den bokstav föregående ord slutade på. Exempel: Kategori djur. Häst – Tiger – Rådjur – Ren o.s.v. 

3. Vem där?

Nu gäller det att ha lite fallenhet för detektivarbete! Här handlar det om att ställa rätt frågor för att snabbast hitta svaret på frågan – vem där? En person i familjen tänker för sig själv på en känd person. Resterande i bilen ska sedan i tur och ordning ställa en ja eller nej-fråga till personen. Till exempel ”Är personen en man?”, ”Är personen under 40 år?” o.s.v. Leken fortgår tills en person kan gissa rätt.

vem där lek

4. Så ska det låta

Trötta på spellistan som går om och om? Stäng av bilradion och låt familjen ta ton! En person utses till spelledare och väljer ett ord, till exempel ”blomma”. Den deltagare som snabbast börjar sjunga en befintlig sång med ordet ”blomma” i texten får en poäng o.s.v. 

5. Norsk karaoke

Här behövs det bara en telefon och ett par hörlurar för att garantera en skrattfest. Välj ut en person som ska börja. Personen sätter på sig hörlurarna och väljer en låt (alternativt slumpas musiken fram). Personen med hörlurarna ska börja sjunga med till musiken så gott det går och resterande personer i bilen ska gissa vilken låt som spelas. Om ni vill göra denna redan ganska kluriga lek lite svårare kan även reglerna vara att den som sjunger inte får sjunga orden, utan bara nynna med i melodin.

6. Med andra ord

Detta är ett redan existerande och populärt sällskapsspel men går även utmärkt att leka i bilen. Det som behövs är penna, papper och något att lägga lappar i, till exempel en påse eller keps. Alla deltagare skriver ner olika ord på papperslappar som sedan läggs ner hopvikta i påsen eller kepsen. Varje deltagare ska sedan i tur och ordning dra en lapp och beskriva ordet som står på pappret tills någon kan gissa vilket ord det är. Den som gissar rätt först får ett poäng och turen går vidare. Exempel: Ordet på lappen är Orm. Beskrivning kan vara ”Ett slingrande djur som kan vara giftigt” o.s.v. 

7. Gåtor!

Blir ni trötta på lekregler kan alltid kluriga gåtor hjälpa till att fördriva tiden! Här är några gåtor som kan passa både stora och små.

När får man sparka på sin födelsedagspresent?
Svar: När det är en fotboll

Vad går upp och ner utan att röra sig?
Svar: Trappan

Vilken gubbe ser man aldrig på sommaren?
Svar: Snögubben

Vad kan går och går men kommer aldrig till dörren?
Svar: Klockan

Vad är det som tillhör dig, men dina vänner använder det mer än du?
Svar: Ditt namn

Hur länge sover åsnan på natten?
Svar: Tills den vaknar

Många har hört mig, men ingen har sett mig. Jag svarar aldrig om inte någon pratat med mig först. Vem är jag?
Svar: Ekot

Ett par hade 9 barn, varav hälften var pojkar. Hur kunde det komma sig?
Svar: Alla var pojkar

Vilken fråga kan du aldrig svara ja på, och samtidigt vara ärlig?
Svar: Sover du?

Hur långt in i skogen kan man springa?
Svar: Till mitten, sedan springer man ju ut igen

På vilken sida av fåret är det mest ull?
Svar: Utsidan

Några av våra roliga pysselboxar

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!