Knutselmateriaal voor de herfst, gevonden bij jou in huis of in het bos

16 september, 2022 | DIY - voor kinderen en volwassenen

De herfst is voor veel mensen het gezelligste seizoen, niet alleen vanwege de prachtige kleuren in de natuur, maar ook omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om leuke dingen te maken. Hier delen we een paar eenvoudige knutselideeën voor de herfst voor het hele gezin, voor binnen en buiten!

Chocoladeballetjes maken

Bakken is een geschikte activiteit voor het hele gezin waaraan zelfs de allerkleinsten kunnen meedoen, vooral op een regenachtige herfstdag. Pak een kom, een garde en ingrediënten en ga bakken! Als het hele gezin creatief wil zijn, kunnen jullie bijvoorbeeld de chocoladeballetjes verschillende vormen geven, of pannenkoekjes bakken in koekvormen. Laat je fantasie maar stromen!

Recept voor chocoladeballetjes (ongeveer 35 stuks)

Boter – 150 g
Suiker – 1½ dl
Cacao – 3 eetl
Vanillesuiker – 1 tl
Water (of koffie) – 2 eetl
Havermout – 4 dl

Zo doe je het:
– Roer boter en suiker door elkaar
– Roer er cacao, vanillesuiker, water en havermout door
– Vorm balletjes (of een andere vorm als je wilt) en rol die door bijvoorbeeld kokos, grofkorrelige suiker of vrolijk gekleurde hagelslag. In de koelkast bewaren.

chokladbollar recept

Volwassene spelen

Volwassenen imiteren is een leuke bezigheid die ook al op jonge leeftijd door kinderen wordt gewaardeerd. Zoek een geschikte plaats in huis waar kinderen hun eigen restaurantje of winkeltje kunnen runnen, waar familie, verwanten, buren en vrienden op bezoek kunnen komen en de activiteiten van deze kleine ondernemers kunnen steunen. En maak vooral een mooie foto van de kinderen en hun eerste baantje!

Dieren van herfstbladeren

In onze vorige blogpost gaven we tips over verschillende soorten verf en hoe je die kunt gebruiken. Nu heb je de mogelijkheid om zowel acrylverf als aquarelverf te gebruiken. In de natuur vind je prachtige materialen om dingen van te maken. Je kunt bladeren en gebladerte in alle soorten en maten plukken, je vondsten afspoelen en te drogen leggen. Dan zet je de kleuren van je keuze klaar (rood, oranje en geel passen heel goed bij de herfst), en verder de penselen, het papier en een beschermende ondergrond. Gebruik natuurlijk materiaal zoals canvas en laat je creativiteit stromen. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren voor het maken van dierengezichten zoals van een vos of leeuw. Als de bladeren klaar zijn, kun je ook gaten in de ogen knippen, zodat de kinderen toneel kunnen spelen met hun zelfgemaakte masker van bladeren.

chokladbollar recept

Slakken van kastanjes

Kastanjes, kinderklei en tandenstokers – meer heb je niet nodig om deze makkelijke knutsels in de vorm van schattige namaakslakjes te maken. Het bos is nu prachtig en je kunt er tussen al het andere materiaal kastanjes zoeken die je kunt gebruiken als slakkenhuis. Het lijf van de slak maak je van klei en de tandenstokers breek je middendoor om als voelsprieten te dienen. Je kunt van klei twee balletjes rollen en die op de uiteinden van voelsprieten steken zodat ze niets in huis kunnen beschadigen.

Bordspellen spelen of kruiswoordpuzzels oplossen

Bordspellen vormen een perfecte manier om op regenachtige dagen gezellig samen te zijn. Misschien een spelletje Scrabble junior, Memory of bijvoorbeeld een legpuzzel. Kruiswoordraadsels zijn te vinden in knutseltijdschriften, of via een paar snelle eenvoudige Google-zoekopdrachten, waarna je ze kunt uitprinten. Steek wat kaarsen aan, haal snacks tevoorschijn, maak een kop warme chocolademelk en spelen maar! Kan het nog gezelliger?

Uiltjes van dennen- of sparrenkegels en eikels

Dennen- of sparrenkegels zijn een populaire decoratie voor Kerstmis, maar met een beetje creativiteit kun je ze het hele jaar door als interieurdecoratie gebruiken. Zet er een rechtop en lijm de eikel erbovenop met de dop aan de bovenkant. Schilder een paar ogen en knip een snavel uit papier of karton. Als je knutselpakketten van Club Creo in huis hebt, kijk dan of je nog een paar ogen over hebt om erop te lijmen.

chokladbollar recept

Extra tip! Knutselen, natuurlijk! Ben je niet op Club Creo geabonneerd? Hier kun je onze knutselpakketten bekijken en je startpakket bestellen voor maar 6,90 €

Wij van Club Creo wensen jou en je gezin een heerlijk knusse herfst!

Enkele van onze leuke speelgoeddozen

Nog geen lid van onze knutselclub?

Dan vinden wij natuurlijk dat je het moet proberen! Je krijgt leuk en creatief werk voor je kind - direct thuis.

Probeer ons welkomstpakket voor slechts 59 kr!

Het pakket bevat de populaire klei Silk Clay - waar alle kinderen dol op zijn!