Höstpyssel med material från hemmet och skogen

16 september, 2022 | DIY - För vuxna och barn

Hösten är för många den mysigaste årstiden, mycket på grund av de fina naturliga färgerna men även för att det finns oändligt med utrymme för roligt höstpyssel. Här delar vi med av oss av enkla höstpyssel för hela familjen, både inomhus och utomhus!

Baka chokladbollar

Bakning är en passande aktivitet för hela familjen som även de yngsta barnen kan vara med på, framförallt en regnig höstdag. Plocka fram bunke, visp och ingredienser och sätt igång bageriet! Om hela familjen vill passa på att stimulera kreativiteten kan ni till exempel göra chokladbollar i lite annorlunda former, eller pannkakor i pepparkaksformar. Låt fantasin flöda!

Recept chokladbollar (ca 35 st)

Smör – 150 g
Strösocker – 1½ dl
Kakao – 3 msk
Vaniljsocker – 1 tsk
Vatten (eller kaffe) – 2 msk
Havregryn – 4 dl

Gör såhär:

– Rör ihop socker och smör
– Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn
– Forma bollar (eller annan valfri form) och rulla dem i t.ex kokos, pärlsocker eller färgglatt strössel. Förvara i kylen.

chokladbollar recept

Lek vuxen

Att få härma vuxna är en rolig aktivitet som även uppskattas bland barnen redan i tidig ålder. Hitta en lämplig plats i hemmet där barnen kan driva sin egen lilla restaurang eller butik, där familjen, släktingar, grannar och vänner kan besöka och stötta dessa små entreprenörers verksamheter. Glöm inte av att ta en fin bild på barnen och deras första jobb!

Djur av höstlöv

I vårt förra blogginlägg tipsade vi om flera olika typer av färg och hur de kan användas, nu har ni chansen att använda både akryl- och vattenfärg. Gå ut i naturen och använd er av alla vackra naturmaterial. Plocka blad och höstlöv av alla former och storlekar, skölj av era fynd och lägg dem på tork. Ställ fram valfria färger (röd, orange och gul är väldigt passande till hösten), pensel, papper och skyddsunderlag. Använd naturmaterialet som kanvas för att låta kreativiteten flöda och använda olika färger för att skapa djuransikten som räv eller lejon. När löven är klara kan ni även klippa hål i ögonen så att barnen kan göra en teater med sin alldeles egen mask av löv.

chokladbollar recept

Sniglar av kastanjer

Kastanj, leklera, och tandpetare – det är allt som behövs för att skapa detta lätta pyssel i formen av små söta låtsassniglar. Gå ut i den natursköna skogen och leta upp kastanjer bland all skogsmaterial, dessa kommer användas som snigelns skal. Forma snigelns kropp av lera och bryt av tandpetarna på mitten och använd dem som små antenner. Ett tips är att rulla ihop två små bollar av lera och sätta på ögonens ände för att undvika vassa föremål bland pysslandet.

Spela sällskapsspel eller lös korsord

Ett perfekt tillfälle att få en riktigt mysig på stund tillsammans på regniga dagar är att spela sällskapsspel. Kanske en omgång barn-Alfapet, Memory eller varför inte lägga ett pussel? Korsord hittar ni i antingen pysseltidningar, eller genom några snabba enkla Googlesökningar som ni kan skriva ut. Tänd lite ljus, plocka fram snacks, fixa en kopp varm choklad och spela! Kan det bli mysigare?

Ugglor av kottar och ekollon

Kottar är en populär dekoration att pynta med inför julen men med lite kreativitet funkar kottar som inredningsdekorationer året runt. Ställ kotten upprätt och limma på ekollonet med skalet på ovansidan. Måla ett par ögon och klipp ut en näbb från papper eller karton. Om ni har Cluc Creos pysselpaket hemma kan ni även kolla ifall ni har några ögon över som kan klistras på. 

chokladbollar recept

Om ni vill ha fler tips för olika pyssel från liknande artiklar, klicka här.

Extratips! Pyssla, givetvis! Är du inte prenumerant på Club Creo? Spana in våra pysselpaket här och beställ ditt startpaketför bara 59:-

Vi på Club Creo önskar dig och familjen ett riktigt mysig höst!

Några av våra roliga pysselboxar

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!