Våren utmanar skärmen och bjuder på rum för lek

17 april, 2019 | Artiklar

Pyssel i all ära men för att finna lugnet att skapa behöver man först bli av med springet i benen. Men det är inte alltid lätt att få ut barnen och våra skärmar är tuffa konkurrenter om uppmärksamheten. Club Creo tipsar om fyra roliga lekar som du kan locka med för att få med barnen ut.   

En ny studie visar att nästan hälften av alla föräldrar önskar att deras barn var utomhus oftare och att dagens barn bara leker hälften så mycket ute som deras föräldrar gjorde. Utomhuslekar har mängder av positiva effekter på både barnens utveckling och välmående. Och våren bjuder på nya rum för lekar. Men hur får man med sig barnen ut? Här är fyra utomhuslekar och som ger soffan och skärmen konkurrens.

 

Hittaleken

En enkel och rolig lek för vuxna och barn i olika åldrar. Ni behöver pennor, några papperslappar och en behållare att lägga lapparna i (till exempel en burk eller hatt).
Leken börjar med att ni skriver ner namn på olika lösa föremål ni tror kan finnas i området ni leker i, ett föremål per lapp. Blanda sedan lapparna i behållaren. Alla drar varsin lapp och någon utropar ”klara, färdiga, gå!” Nu gäller det att snabbast hitta föremålet som står skrivet på din lapp och föra det tillbaka till lappbehållaren. Den som är snabbast får ett poäng. Vinner gör den som fått flest poäng när ni slutar.
Den här leken är också rolig om man är flera och kan dela upp sig i lag. Då turas man om och en deltagare i varje lag tar varsin lapp och letar samtidigt.

 

1, 2, 3 rött ljus

En deltagare är konduktör och ställer sig långt bort med ryggen vänd mot de andra och säger högt: ”Tåget är femton minuter försenat – STOPP!”. Under tiden konduktören säger sin replik springer deltagarna mot konduktören – men när konduktören säger ”STOPP!” och vänder sig snabbt om måste alla stå blickstilla. Om konduktören ser någon röra på sig måste denne bege sig tillbaka till startpunkten. Målet är att klara sig ända fram och nudda konduktören på ryggen. Den som lyckas med det blir ny konduktör och leken börjar om.

 

Simon säger

En person utses till att vara Simon. De andra deltagarna ska göra precis som Simon säger. Utmaningen är att göra det som Simon säger, inte det som Simon gör. Om Simon säger att alla ska sätta sig på marken, men istället ställer sig på ett ben så gäller det att sätta sig på marken och inget annat. Om någon ändå ställer sig på ett ben så åker de ut ur leken. Ju längre ni leker, desto svårare blir det att hålla reda på alla instruktioner och den som är sist kvar har vunnit och får vara Simon i nästa omgång.

 

Kvällstur med reflexbingo

Med en hjälp av en pannlampa, som lyser upp vägen där man går, kan en kvällsutflykt till en sovande skog bli en fantastisk upplevelse.
Det är också ett ypperligt tillfälle att spela reflexbingo. Förbered bingobrickor med tecknade figurer på de reflexer som finns hemma. Häng sedan upp reflexerna på träd och buskar. Med hjälp av pannlamporna kan letandet börja och reflexfigurer prickas av en efter en tills någon ropar ”BINGO!”.

 

Källa: Friluftsfrämjandet och Mama.

Några av våra roliga pysselboxar

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!