7 tips på hur du kan inreda barnrummet – enkelt och billigt

3 september, 2020 | Artiklar

Barnrummet – ett rum i förändring där det finns många lösningar. Vilken väggfärg ska man välja? Vilka möbler behövs? När ska man byta ut spjälsängen? Vilka är de enklaste lösningarna på förvaring? Detta och mycket mer ger vi svar på i sju tips på hur du kan inreda barnrummet med enkla och inte allt för dyra lösningar.

1. Sätt färg

Att välja väggfärg till barnrummet är kanske inte alltid det enklaste, och oftast dröjer det inte många år innan barnet själv vill börja bestämma och det ska målas om igen. Men det finns några tips du kan utgå från när det börjar bli dags att ta fram penslar och målarfärg eller tapeter, utifrån smak och personlig stil såklart. Till en början kan det vara fint med en relativt neutral färg för att verkligen kunna gå loss i färg och form på möbler och inredningen. Många kanske väljer en pastellfärg i blått, gult, rosa eller grönt men det går precis lika bra att måla rummet vitt eller ljust beige. Då har du utrymme att sätta upp färgglada tavlor och väggdekorationer, eller välja färgrika möbler. Om du vill bryta av kan även en fondvägg i barnets favoritfärg vara en bra idé. Väggfärg finns av många olika märken och om du vill ha en neutral färg såsom vitt eller beige finns det många alternativ som inte behöver bli allt för dyra. Jämför priser och titta även hos olika bygghandel-butiker istället för de större färgkedjorna då de ofta är lite dyrare.

2. Möbler

Möbler är ju en sak som lätt springer iväg i pris. Ett alternativ kan vara att titta på second hand och loppisar. Där kan man hitta unika, väldigt fina möbler som kanske bara behöver en liten uppfräschning för att se ut som nya igen. Vill du köpa nya möbler istället kan du alltid måla om en vit byrå i en rolig färg eller piffa upp med färgglada knoppar/handtag på en garderob eller ett skåp till exempel.

Avhängningsmöbel i trä med tre krokar och byråmöbel

3. Sängen

Många undrar kanske när spjälsängen ska bytas ut, om du inte samsover i din egen säng, och det är väl egentligen en individuell fråga men det enkla svaret är att du kan ha kvar spjälsängen så länge barnet inte kan kravla sig ur och fortfarande får plats. När den byts ut är det många som väljer en justerbar säng som barnet kan växa i. Om du har valt att ha ljusa, neutrala färger på väggar kan det vara roligt att gå loss färgmässigt med sängen. Komplettera med lite starkare färger eller några roliga mönster på sängkläder och kuddar.

4. Ljus

Belysning har stor inverkan på hur rummet upplevs och ser ut. Vill barnet ha en mysig känsla är alltid dimmerbara ljusslingor ett bra alternativ. En liten koja av tyg med ljusslingor är ett härligt inslag och bidrar till myskänslan. Är rummet redan lite mörkt kan det vara idé att sätta upp en lite större taklampa som bidrar till att göra rummet ljust och härligt. För mörkrädda barn finns enkla lösningar på lampor som monteras på väggen och inger lugn men som inte heller förstör nattsömnen.

Mysigt tält som står på en matta och är upplyst med ljusslinga

5. Textilier

Gardiner, mattor, sängkläder och kuddar är små medel som kan göra stor skillnad. Först och främst, av praktiska själ, kan det vara bra att sätta upp en mörkläggande rullgardin för att inte riskera att morgonsolen stör när den inte ska. Textilier är också bra som ljuddämpning, så är det lyhört och det ibland blir högljutt så satsa på kuddar och mattor. Gällande färgval är det bara att låta kreativiteten flöda, även här finns utrymme att gå loss och, när den åldern kommer, låta barnet vara med och välja, kanske utefter favoritfärg eller något speciellt tema? För den som gillar att sy finns det många butiker som säljer billiga barntyg till meterpris med allt ifrån disneyfigurer till djur och vackra miljöer. Det blir billigare och gör heller inte lika mycket om de slits eller smutsas ned.
Inrett färgglatt barnrum med olika typer av möbler och textilier.

6. Förvaring

Val av förvaring innehåller många faktorer. Dels design och personlig stil, men samtidigt säkerheten. Till exempel är bokhyllor som går att klättra i och byråer som kan välta riskfaktorer. Välj därför sådana möbler delvis utefter säkerheten och se till att de till exempel går att montera fast i väggen. I övrigt finns det många smarta förvaringsmöjligheter som gör det enkelt att städa undan och låta var sak ha sin plats. Lådor som går att skjuta in under sängen är alltid en praktisk lösning, där kan ni enkelt förvara leksaker, böcker och mjukisdjur. Är lådorna mer synliga kan det vara fint med till exempel tygkorgar eller flätade korgar som tillför känslan i rummet. Sådana lådor och korgar går även ofta att hitta på second hand. Mycket får också plats i lite större skåp och gör det lätt att organisera i olika lådor som göms undan när man stänger skåpet. Kläder har även en tendens att hamna lite överallt, så en lite lägre byrå kan vara ett komplement om inte garderoben räcker till.

7. Tavlor

Tavlor är ju något som kan tillföra väldigt mycket till ett rum. Det finns många fina barntavlor lite överallt i både starkare färger eller mjuka pastellfärger. Många ramar också in barnens egen konst och dagisalster. De är ofta rika på färg och dessutom helt gratis.
Barnrum, inredning med barnsäng, fåtölj, tavlor, matta och förvaring
Färg väcker kreativiteten och fantasin hos barnen i tidig ålder och det kan göra mycket att sätta färg på detaljer i barnrummet. Så länge ni tycker det är fint och lekfullt finns inga gränser.

Pssst! Är du intresserad av att prova vårt prisvinnande pysselpaket för bara 59 kr? Klicka här för mer info.

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!