7 sätt att sysselsätta barnen hemma

19 mars, 2020 | Artiklar, DIY - För vuxna och barn

Vi har hamnat i en väldigt speciell situation i samhället idag, och många familjer behöver hålla sig hemma så mycket det går. Men med det möter vi också utmaningen att våra barn efter ett tag klättrar på väggarna. Vi vill ge dig sju tips på hur du kan aktivera barnen hemma och ta vara på tiden tillsammans i dessa annars utmanande tider. Är ni krassliga bedömer ni givetvis själva kring hur aktiviteter med rörelse är aktuella.

1. Fixa en skattjakt 

Göm roliga saker runt om i hemmet och ge barnet ledtrådar till varje sak steg för steg tills de till sist når den sista “stora” skatten. Det kan vara allt ifrån barnets favoritgodis till en ny leksak. Du bestämmer.

2. Ta en promenad

Om ni är friska och inte utsätter er för allt för mycket kontakt med andra människor så gör en stunds frisk luft gott.
Om du vill kan du lägga upp promenaden som en upptäcktsfärd för barnet och på den vägen aktivera deras fantasi. T.ex kan du peka på en sten och hitta på något den kan föreställa, “titta, ser du det skeppet där borta? Ska vi gå dit?” Och sedan ber du barnet peka på något annat att upptäcka i en annan riktning.

3. Baka

Inte nog med att det (förhoppningsvis) blir gott att äta efteråt, du och barnet får egentid och gör något kreativt. Låt barnet komma med förslag på hur ni kan forma kakor, bullar eller bröd och bakningen kommer garanterat bli både färgglad och lekfull. (Glöm inte att tvätta händerna)

4. Spela sällskapsspel

Samla familjen, stor som liten och ta vara på varandras umgänge med ett sällskapsspel. Det kan vara allt i från kortspel till ett brädspel ni har hemma. Har ni inget sällskapsspel hemma kanske ni har blompinnar liggandes för att göra eget plockepinn eller ett gäng tärningar till en omgång yatzy. 

5. Måla

Rita och måla är ju ofta populärt hos barnen. Om du vill utmana deras kreativitet lite och öppna upp för fantasi kan du hitta på, eller läsa en befintlig saga. Låt sedan barnet måla karaktärerna och omgivningarna i sagan utifrån sin fantasi under tiden du berättar.
Tänk på att inte ge för mycket beskrivningar om karaktärer eller omgivningar, barnet kommer själv få upp bilder när du berättar.

6. Ta skärmtiden tillsammans

Allt blir roligare tillsammans. Om ni har tv-spel hemma kan du utmana barnet i en match Mario Kart, eller annat tvåpersonsspel. Det finns också en rad olika mobilspel som går att spela från varsin enhet eller varva och se vem som kan få högst poäng.

7. Öppna biograf i vardagsrummet

Gör egna biljetter som barnet får visa i “entrén”, poppa popcorn, tänd lite mysbelysning, stoppa om er med kuddar och täcke och starta en bra film. Myskvällen tillsammans är komplett.

Några av våra roliga pysselboxar

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!