8 Tips på minskad skärmtid för barn

19 september, 2019 | Artiklar

1. Sätt tydliga regler 📝 

Att ha en tydlig plan och klara regler kanske låter tråkigt – men det underlättar arbetet med att minska skärmtiden avsevärt. Låt gärna barnen vara med och tycka till och kom tillsammans fram till relevanta regler. Inför dock ett maxtak för hur många timmar per dag som barnet får sitta framför skärmen.
Tips kan vara en så kallad översättningstabell.
Ex. 1h läxläsning = 1h skärmtid eller 1h städning = 1h skärmtid.

På så sätt lär sig barnen att planera sin tid samt att arbete ger ”belöning”. Givetvis beror exempelsiffrorna i översättningstabellen på hur gammal barnet är. Med lite sunt förnuft kommer ni säkert på en passande modell för just ert barn. 

2. Mobilfria rum/zoner 📵

Inför mobilfria zoner i hemmet, såsom vid middagsbordet eller i barnets sovrum. På så sätt lär sig barnen var det är ok att sitta med telefon/surfplatta. Det är lätt hänt att mobiltelefonen smyger sig upp vid middagsbordet, kanske framförallt för oss vuxna, vilket leder oss in på nästa tips…

3. Föregå med gott exempel ⭐️

Att leva som man lär är ett klassiskt ordspråk, men ack så passande. Barn uppmärksammar mer än vi tror och skulle vi vuxna sitta fastklistrade framför skärmen så sänder det givetvis signaler till barnen.
Det finns gott om tid för ditt surfande när barnen gått och lagt sig – oavsett om det är jobbmejl eller en ny rabattkod på H&M.
Visa att du själv kan behärska din skärmtid – annars kommer du aldrig kunna lära ditt barn att göra det.

4. Skaffa en hobby ihop 👪

Vad är väl finare än att dela ett intresse med sitt barn? Och nej, nu talar vi inte om att se en serie på tv tillsammans… En perfekt hobby som inte kräver en skärm är att skapa egna fotoalbum tillsammans. Printa ut foton, sortera, klipp & klistra, skriv och skapa fantastiska album som både du och ditt barn kommer vara evigt tacksamma för i framtiden.
Andra alternativ är gemensamma promenader, pussla, pyssla, träna, läsa m.m.

5. Återvinn dina gamla barndomslekar ♻️

Tänk tillbaka på din egen barndom – Vad gjorde du när du lekte? Kanske lekte du kurragömma, byggde kojor och kuddslott, cyklade runt kvarteret eller busknackade… Oavsett vad, testa på att damma av dina gamla lekar och se om de fortfarande håller måttet. Har du dessutom sparat dina leksaker kan du ta fram dem och därmed även få en nostalgitripp. Du överlevde trots allt utan massa skärmtid och har säkert med dig härliga minnen från dina lekar som barn.
Givetvis finns det väderberoende aktiviteter som endast passar vid viss typ av väder eller årstid – men samma regler gällde ju faktiskt även på din tid.

6. Baka/Laga mat ihop 👨‍🍳

Koka ihop dagens middag till resten av familjen eller överraska med en hemmagjord efterrätt! Kombinera rolig och kreativ tid tillsammans med utbildning i hemkunskap. Recepten hittar ni givetvis i en av alla de kokböcker som numera står som prydnad på någon fin hylla, och inte via telefonen…
Skapa, diskutera och utför något ihop – Det slår skärmtid alla dagar i veckan.

7. Plogging ?

Det råder Greta Thunberg-feber i både Sverige och världen. Gör henne och vår planet en tjänst, samtidigt som både du och barnet får röra på er. Plogging är ett sammanslaget ord av jogging och att plocka skräp.
Ta med er varsin plastpåse, ett par bekväma skor och ge er ut i skogen. Ni kommer att bli förvånade över hur mycket plast och skräp som skadar vår natur. Givetvis behöver man inte jogga eller springa, det går lika bra att promenera. Huvudsaken är att ni bidrar till en bättre planet, samtidigt som ni får vara ute i den friska luften och göra något tillsammans!

8. Bli kulturella tillsammans 🎨

Om du bara visste hur mycket man kan lära sig av teatrar, museer, bondgårdar och fästningar som egentligen är riktade mot barnen. Varför inte ta en tur till din lokala bondgård och lär er allt om djuren och livet som bonde? I Sverige finns det flera 4H-gårdar som erbjuder gratis rundtur och utbildning kring djur & natur.
Kulturen i Sverige är bred och vare sig du eller ditt barn intresserar er för idrott, djur & natur, historia eller teater så finns det massvis med saker att hitta på. Det behöver dessutom inte heller kosta skjortan. Hitta er nisch och utveckla ett intresse ihop – det finns mycket att lära!

Några av våra roliga pysselboxar

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!