Barn och mat – aptit som förändras

19 januari, 2021 | Artiklar

Det är inte alltid en dans på rosor att förstå när, vad och hur barnen vill äta. De flesta barn har en period när de äter dåligt, bara en viss maträtt eller helt enkelt inte alls. I den här bloggartikeln går vi igenom några orsaker till varför barnen kanske inte alltid vill äta och vad du kan göra för att hjälpa till på vägen.

Det är viktigt att tänka på att alla barn är olika och man inte ska jämföra hur andra barn äter. Det kan också vara bra att veta att det är väldigt vanligt att barn går igenom olika matperioder med mer eller mindre hunger och matbehov. Det är oftast ingenting att oroa sig för och det är i regel ingen fara om ett barn inte vill äta ordentligt på några dagar så länge det dricker ordentligt. Är barn pigga och glada samt följer växt- och viktkurva är allt oftast som det ska.

Det är bra att tänka på att barn behöver lära sig att känna när de är mätta och därför ska man inte försöka tvinga dem att äta. Det är bra att servera varierad mat men låt barnet avgöra hur mycket det vill äta. Om du märker att barnet tappar aptiten bara av att se maten kan det vara bra att ställa fram en liten portion först för att sedan se om barnet vill ha mer.

Något annat som kan öka aptiten är också att äta på så regelbundna tider som möjligt så att barnet vet vad som väntar och blir vant att äta vissa tider. Dessa tider är givetvis individuella från familj till familj, men det viktiga är att få in en så bra rutin som möjligt på frukost, lunch, middag och tre lagom stora mellanmål. Från det att barnet är ca sju månader behöver det i regel inte äta på nätterna. 

Mat barn

När barn äter dåligt är det sällan det handlar om någon bakomliggande fysisk orsak men aptiten kan påverkas till exempel om barnet är förkylt eller har blåsor eller sår i munnen. Andra bakomliggande orsaker till sämre aptit hos barnen kan vara förstoppning eller överkänslighet mot något livsmedel. Om barnet både äter och dricker dåligt och man ser att det inte mår bra eller blir trött ska man kontakta bvc eller vårdcentral för rådgivning.

Några tips till ökad aptit hos barnen

  • Barn gör som andra gör. Ät själv och visa att du tycker det är gott.
  • Uppmuntra barnen att äta själva. Låt dem kladda, experimentera och undersöka.
  • Kommentera inte kvarlämnad mat på tallriken, låt barnet själv känna när det är mätt och ladda inte ätandet med prestationer.
  • Avsluta måltiden efter ungefär 15 minuter om barnet inte vill äta. På så sätt undviker du att barnet associerar måltiden med något negativt och otrevligt.
  • Servera maten på ett roligt sätt! Med en rolig uppläggning kan det bli mer lockade för barnet att äta. Färgglad mat kan också vara mer tilltalande. Du kan också tänka på att lägga upp maten så som barnet föredrar. Vissa vill ha varje livsmedel var för sig på tallriken medan andra vill ha maten blandad.

Servera maten på ett roligt sätt:

Exempel på barnmat

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!