10 tips på roligt julpyssel för barn och vuxna!

4 november, 2019 | DIY - För vuxna och barn, Jul

Att julpyssla tillsammans är mysigt! Samtidigt är det ett bra tillfälle umgås och prata.

Här får du tips på en rad olika roliga julpyssel som i stort sett passar alla åldrar. En del material kanske du redan har hemma och andra kanske du behöver köpa in.

Bestäm en dag för julpyssel!

Bestäm en dag eller helg som passar alla och köp in material i god tid, så att inget fattas när ni skall börja. Bestäm er gärna för 3-4 olika saker ni vill göra. Det är oftast bättre att göra flera av samma saker än att göra en mängd olika typer av pyssel. Men det bestämmer ni naturligtvis själva. wink

Lägg undan alla mobiler, pyssla, prata och ha roligt tillsammans!

1. Förvandla en sten till en ren

Gå ut och leta efter några stenar som passar till ansikte. Plocka även några smala pinnar till horn. Tvätta stenarna innan du börjar pyssla.

Det här behöver du:

 • Stenar och små pinnar
 • Lim
 • Dekorationsmaterial

Limma fast nos och ögon. Limma fast små pinnar i olika höjder som horn, på baksidan av stenen. Det är fint att bara lägga dem på ett bord som dekoration. Ett tips för att få lite lutning på stenarna är att limma fast en liten bit pinne på tvären på baksidan.

2. Att skapa renar av klädnypor är ett roligt julpyssel

De här renarna av klädnypor blir ett kul julpynt att hänga i granen! Det blir fint om du gör många renar och målar dem i olika färger.

Det här behöver du:

 • Klädnypor av trä
 • Hobbyfärg
 • Dekorationsmaterial

Så här gör du:

 1.  Till 1 ren går det åt två stycken klädnypor.
 2. Ta först bort klädnypans metallklämma.
 3. Limma ihop klädnypan ”rygg mot rygg” (se bild). Gör en till.
 4. Limma ihop de smalaste delarna på de två klädnyporna som ett ”V”.
 5. Måla nyporna och limma fast ögon och nos. En rosett mellan hornen och renen känner sig extra julfin.

3. Glittrande adventsstjärna av klädnypor

Gör en egen adventsstjärna av klädnypor. Om du gör flera stycken kan du hänga dem i olika längder i ett fönster. Det blir jättefint!

Det här behöver du:

 • 8 klädnypor av trä
 • Hobbyfärg
 • Lim
 • Dekorationsmaterial

Du behöver 8 stycken klädnypor för att göra den här adventsstjärnan. Börja med att plocka bort metallklämman. Limma ihop klädnypan ”rygg mot rygg”. Limma sedan ihop alla 8 med den breda delen på nypan in mot mitten. När limmet har torkat målar och dekorerar du stjärnan.

4. Tomte, gran och snögubbe – roligt julpyssel med glasspinnar

Glasspinnar i olika längder är ett tacksamt pysselmaterial. Här kan alla vara med och skapa roligt julpynt, oavsett ålder.

Det här behöver du:

 • Glasspinnar
 • Hobbyfärg
 • Lim
 • Dekorationsmaterial

Gör så här:

TOMTE: Limma fast två glasspinnar parallellt och en på var sida som du förskjuter lite neråt. Måla ett fält vitt till ansiktet och resten rött.

Ta en lite glasspinne eller bryt av en lång och måla den vit och limma fast som en kant till luvan. Näsan och tofsen på luvan är små pompoms.

Till skägg har vi använt en bomullspad. Vik den på mitten, sära lite på lagren så den blir fluffig. Limma fast den och klipp några jack runt om.

JULGRAN: Limma fast tre glasspinnar som en triangel. Måla och dekorera pinnarna. Här får du fler tips på granar av glasspinnar.

SNÖGUBBE: Limma ihop fyra glasspinnar parallellt. Måla toppen svart och resten vitt. Måla en lite glasspinne svart och limma fast som en kant på en hatt.

Näsan är av papper, halsduken av en bit filt.

Du kanske har några fina knappar liggandes hemma? I så fall kan du dekorera snögubben med dem.

5. Roligt julpyssel med pasta

Med olika former av pasta kan du skapa roliga dekorationer, t ex de här färgglada granarna.

Det här behöver du:

 • Olika typer av pasta
 • Hobbyfärg
 • Kartong
 • Lim
 • Dekorationsmaterial

Av enfärgad hård kartong skär eller klipper du ut en triangel. Ett lagom mått är 7 bred x 10 hög. Det blir bäst om kartongen har en relativt mörk bakgrund.

Bestäm vilket mönster du vill göra med pastan. Placera ut dem på kartongbiten så att du ser hur många pastabitar som går åt och att de fyller ut hela utrymmet på kartongen.

Måla dem och låt dem torka. Limma fast pastabitarna samt ett snöra på baksidan. Dekorera gärna med glitter eller glitterlim.

6. Söta julstjärnor av pasta Penne

De här söta stjärnorna har vi gjort av pastan som heter Penne samt Fjärilspasta. Förutom pastan behöver du hobbyfärg, lim och dekorationsmaterial. Se till att ha ett bra lim som är lite fast i konsistensen.

Gör så här:

 1. Limma ihop pastarör två och två. Limma därefter ihop dem till ett kors. Om du inte får dem kloss an kan du försiktigt bryta av lite på topparna.
 2. När korset torkat limmar du fast ett pastarör på mitten av varje par.
 3. Därefter ett rör i varje mellanrum. (Se bilder längre ner)
 4. Måla stjärnan och toppa den med en målad fjärilspasta.
 5. Dekorera med bling-bling, glitter eller glitterlim. Lima fast ett snöre eller band så du kan hänga upp den i granen.

7. Mysiga tomtar av garn och filt

Låt de här söta pompom-tomtarna pryda din julgran!

Det här behöver du:

 • Garn
 • Filt
 • Små pompoms

Gör en pompom (boll) av garn. Klipp ut en långsmal trekant av filt till en luva. Rita en mall på ett papper först så att du säkert får rätt form på luvan. Om du vill kan du brodera en lite stjärna i framkant. Limma fast luvan på garnbollen och en liten pompom som tofs på toppen.

8. Kreativt julpyssel av pinnar från skogen

Av pinnar från skogen kan du göra jätteroliga tomtar att hänga i granen. Om du gör dem av riktigt långa pinnar kan du sätta dem tillsammans i en stor vas. Det blir väldigt dekorativt och ett lite annorlunda julpynt.

Du behöver röd och vit hobbyfärg. Till de vita detaljerna har vi använt en självhärdande lera med glitter i som heter Foam Clay. Får du inte tag på den leran kan du välja en annan vit lera eller göra tomtar på det här viset istället.

Gör så här:

 • Plocka några pinnar i skogen. Rensa dem från all bark. Det är bra om pinnarna är gamla för då är det lättare att få bort barken.
 • Låt pinnarna torka över natten.
 • Måla dem röda förutom en liten bit överst som du målar vit till ansikte. Av leran Foam Clay formar du skägg, en kant till luva och en tofs på toppen.

9. Handgjorda julkort är roligt att göra och roligt att få

Varför inte göra några fina handgjorda julkort och skicka en julhälsning till någon som skulle uppskatta att få ett brev i brevlådan. Du kanske har en mormor, farmor, farfar eller någon annan som blir glad av en hälsning i ”brevformat”.

10. Fin julgran av pinnar och bling-bling

Om man gillar att lägga lite mer tid på julpyssel kan man göra en julgran av pinnar. Den kan ju få en egen plats på en passande vägg.

Till den här granen behöver du röd och vit hobbyfärg, hampasnöre, bling-bling-stenar och små julgranskulor. En limpistol är ett superbra hjälpmedel om du vill göra den här granen.

Gör så här:

 1. Plocka pinnar i olika tjocklekar. Bra om de är så raka som möjligt. Skala av barken och låt dem torka. Använd en tjock pinne som stam.
 2. Placera alla pinnar, tätt intill varandra, på ett bord. Börja med lite tjockare pinnar längst ner (mot dig) och låt de bli lite smalare efter hand.
 3. Rita en trekant på ett papper, det som skall bli granens format, och klipp ut den.
 4. Lägg den som en mall på pinnarna du har placerat ut. Markera med en penna på varje pinne efter mallens format.
 5. Beroende på tjockleken på dina pinnar så bryter, klipper eller sågar du av dem i rätt storlek.
 6. Måla pinnarna i valfria färger och låt dem torka. Vill du knyta hampasnöre kring pinnen vid varje färgbyte, så som vi har gjort, gör du det innan du limmar fast dem på stammen.
 7. Limma fast alla pinnar och dekorera granen. I toppen kan du göra en lite stjärna av små, smala pinnar. Knyt ihop tre pinnar till en trekant. Gör en till som är lika stor. Limma fast dem på varandra och fäst på toppen av granen.

Hoppas du har fått lite inspiration på roligt julpyssel till dig och dina barn! Det viktiga är inte vad ni gör utan att ni gör. Lycka till!

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!