Barn och sömn – fyra tips om barn sover dåligt

19 februari, 2021 | Artiklar

Hur mycket sömn ett barn behöver varierar och beror givetvis på bland annat ålder. Hur bra barnen sover kan påverkas av en rad olika faktorer såsom utvecklingsfaser, oro och relationer. I den här texten förklarar vi lite mer om hur mycket sömn barn i olika åldrar behöver i snitt och vad du kan göra för att hjälpa barn som sover dåligt.

Olika åldrar behöver olika mycket sömn

Att sömnen är viktig vet vi, det gäller även oss vuxna, och för barn som växer har sömnen stor betydelse då det är under sovande timmar som stor del av tillväxthormonet tillverkas. Hur mycket sömn barn behöver varierar givetvis från barn till barn men det finns ett visst snitt man kan ha lite extra koll på för de olika åldrarna:

0-12 månader: 15-18 timmar per dygn. I den här åldern är det dock vanligt med stora skillnader mellan olika barn
1-3 år: 12-14 timmar per dygn
3–6 år: 11–12 timmar per dygn
6–12 år: 10–11 timmar per dygn
12 år och äldre: 8-9 timmar per dygn

Under barnets första månad styrs sömnen mycket av hunger och mättnad, och sömnen är ofta ytlig. Efter ungefär fyra-fem månader brukar inte barnet behöva mat på natten så länge det växer ordentligt. Här brukar barnet också börja sova mer på natten och mindre på dagen.

När barnet är mellan ett och tre år brukar det börja sova en gång på dagen i stället för två och sömnen är nu mer sammanhängande och längre under nätterna. I den här åldern är det också vanligt att barnen får mer utvecklad fantasi och mörkrädsla eller rädsla för monster kan uppstå. Det är viktigt att bekräfta barnet i dessa situationer, och försöka att lugna.

I femårsåldern har de allra flesta barn slutat sova på dagen, men låt däremot barnet vila om det fortfarande verkar behöva det. För att det inte ska bli svårt att sova på kvällen är det bra om barnet inte sover efter klockan 15 på dagarna.

Runt tioårsåldern brukar det visa sig om barnet är en morgon- eller kvällsmänniska men de flesta barn brukar bli mer kvällsmänniskor när de närmar sig puberteten. Under tonåren är det vanligt att barnen vänder på dygnet och sover mindre än de behöver. De allra flesta i den här åldern sover bäst mellan midnatt och klockan nio på morgonen.

bebis sover

Fyra tips för att hjälpa barn att sova bättre 

Ett barn som sover dåligt kan bero på en rad olika saker och är oftast ingenting att oroa sig för under en kort period. Hur mycket och hur bra barn sover varierar mellan åldrarna och från barn till barn. Andra faktorer så som förkylningar och mjölktänder kan även påverka sömnen för barnen.

1. Redan tidigt i barnets liv, mellan två till fyra månader, är det bra att hjälpa barnet hitta en dygnsrytm. Genom att vara ute i dagsljus en stund varje dag och ha det mörkt och lugnt på natten kan barnet tidigt lära sig att sova mer på natten och mindre på dagen.

2. Små barn kan ha svårt att somna. Oftast handlar sömnlösheten för små barn oftast om att de vill ha närhet. Prova att vagga, ha i bärsjal eller lyssna på lugn musik.

3. Korta ner vilostunden på dagen när barnet kommer upp i femårsåldern. I den här åldern behöver oftast inte barn sova mitt på dagen. Men om de behöver det så håll det till 25-45 minuter och inte efter klockan 15 på dagen. På så sätt blir det lättare för barnen att somna på kvällen.

4. Ge barnet möjlighet att leka utomhus varje dag, minst en timme. Från femårsåldern upp till tonåren är barn som allra piggast och behöver göra av med mer energi under dagarna. Genom daglig rörelse och aktivitet blir det lättare för barnet att somna på kvällen.

Här kan du läsa mer om barnens sömn: https://www.1177.se/barn–gravid/att-ta-hand-om-barn/barns-somn/barns-somn-i-olika-aldrar/

Några av våra roliga pysselboxar

Sveriges bästa barnbox

Är du inte medlem i vår pysselklubb ännu?

Då tycker vi självklart att du ska prova! Du får roligt och kreativt pyssel till ditt barn — direkt hem.

Prova vårt kreativa välkomstpaket för bara 59:-

Paketet innehåller bland annat den populära leran Silk Clay – som alla barn bara älskar!